NATUUR - INFORMATIE

De leden van de "werkgroep Natuur en Landschap Duurswold" hebben in haast 30 jaar veel kennis niet alleen over het ontstaan maar ook over ecologie en ontwikkeling van de verschillende natuurgebieden verzameld.

De werkgroepNLD is aangesloten bij de Natuur en Milieu Federatie Groningen (NMFG). Verder zijn ook de relaties met gemeentes, provincie, waterschappen ed. belangrijk.


Graag delen wij onze kennis over de natuur van onze leefomgeving met alle belangstellenden. Neemt u gerust contact op voor vragen over de natuur, ideen voor excursies of lezingen.

Verder raden wij alle Natuurliefhebbers het door de werkgroep NLD en Profiel uitgegeven boekje “De Natuur van Duurswold” aan.



Natuurgids Duurswold


Fietsen en wandelen in Duurswold is altijd weer anders. Het landschap
verandert met het weer, de tijd van de dag, de tijd van het jaar. Wie
goed kijkt, misschien geholpen door deze gids, ziet niet alleen de sporen
van een duizenden jaren oud verleden. Ook recente veranderingen vallen op.

In deze nieuwe editie beschrijven we bijvoorbeeld de nieuw aangelegde verbindingszone vanuit het Zuidlaardermeer, via het Winschoterdiep, door Westerbroek, onder de A7 door richting ‘t Roegwold.

In tien hoofdstukken vindt u informatie over ligging, grote en bereikbaarheid van de natuurgebieden van Duurswold, de fiets en wandelroutes in het gebied en de bezonderheden. Fotos geven een eerste indruk wat men kan verwachten.

De nieuwe editie van de Natuurgids die vorig jaar uitkwam is, behalve in de boekwinkel en bij bol.com, voor leden ook tegen gereduceerde prijs van 10 euro verkrijgbaar. Aanvraag en afspraak om een exemplaar af te halen graag via de mail; toezending per post kan ook, kosten zijn dan 15 euro.

Podcast

Menno & Erwin wandelen...

over natuurgebieden in Duurswold en veel meer.


Daarnaast is er in het voorjaar 2023 in de podcast met het onderwerp “Op Tijd” gestart. Daar gaat het over onderzoek naar de rol van de tijd in de biologie. PDF's van de aflevering zullen op aanvraag beschikbaar zijn en uiteindelijk worden gebundeld in een boekje.

Op alle podcast-kanalen

"Menno & Erwin"

of op de website van "Bano"

Erwin Balkema en Menno Gerkema zijn naar aanleiding van het verschijnen van de tweede druk van de natuurgids Duurswold gestart met een podcast over natuur en wetenschap. Behalve over natuurgebieden in de regio, worden ook bijzondere dier- en plantensoorten besproken. Ook komen nieuwe ontwikkelingen in de natuurbescherming en in de wereld van de natuurwetenschap aan de orde.

Theo's Blog
Theo de La Ruelle een voormalig lid van de werkgroepNLD is verhuisd en heeft onze werkgroep verlaten. Maar hij gaat vlijtig door met zijn blog over de natuur.

"Over vogels, vlinders, libellen, kortom natuur en meer…"